Vier het leven ~4~ Stop! Tijd om trots te zijn op jezelf!

Hoi allemaal! Dat het druk is in het leven, daar schreef ik vorige week al iets over. Daar komt namelijk veel stress bij kijken. We willen altijd meer, sneller, beter. Altijd maar meer en meer. Op een gegeven moment raakt je lichaam daar ook van op. Iedereen let altijd op de tijd en op beter doen dan de vorige keer. En als het dan niet lukt, zijn we teleurgesteld. Maar het kan ook anders. Het is tijd om een keer trots op jezelf te zijn.

5. Trots zijn op jezelf.jpg
(Bron)

De dag van vandaag is iedereen gehaast, dat is een feit. Dat merk ik aan mijn omgeving, maar ook al te goed bij mezelf. ’s Morgens mezelf opjagen om de bus naar school te halen en vervolgens me haasten om nog net op tijd op school te raken. Tijdens het lezen mezelf opjagen om dat boek er nog net door te krijgen. En vooral dat laatste is onzin. Want het gaat er niet om dat ik dat boek snel heb uitgelezen, maar dat ik ervan heb genoten. Haast, het is een woord dat zo vaak terugkomt in ieders leven. Maar het is zo slecht voor je. Die opgejaagdheid. Maar ook het feit dat je altijd beter wilt is niet gezond. Je maakt jezelf soms kapot met die verwachtingen. Dan ben je weer teleurgesteld in jezelf omdat je niet beter bent geworden. Maar weet je wat? Je kan ook een keer trots zijn op jezelf.

Ja, trots zijn op jezelf. Misschien ben je iemand die graag loopt, om even een algemeen voorbeeld te geven. En je wil dolgraag zoveel km lopen, want dan ben je beter dan vorige keer. Alleen lukt dat niet meteen. Je bent teleurgesteld in jezelf omdat het mislukte. Omdat je in jouw ogen gefaald hebt. Nee, dat is niet waar. Als je zo’n moment hebt, denk dan eens aan alles wat je vooraf hebt bereikt met lopen. Er zitten zeker dingen tussen waar je trots op kan zijn. Denk eens na over alles wat je al hebt gedaan, hoe ver je al bent geraakt. In plaats van altijd maar meer te willen. Want het is niet omdat je nu iets niet hebt klaargespeeld dat je daarom een mislukkeling bent. Volgende keer beter. Voel jezelf een keer trots worden, complimenteer jezelf met het feit dat je het geprobeerd hebt. Zeg tegen jezelf dat je je best hebt gedaan, en dat het ooit wel een keer lukt. Dat je trots mag zijn op alles wat je al hebt bereikt, dingen die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden. Je kan het alles in het leven positief of negatief zien. En aan alle situaties, hoe moeilijk ook, zit er een lichtpuntje. En ik weet dat niet alle situaties even makkelijk zijn. Dat je zou denken dat iets alleen maar ellende bezorgt. Maar dat is niet waar.

Ik kan het niet laten om over een situatie te beginnen die hier echt heel erg bij past, uit mijn eigen ervaringen van een tijdje terug. Met mijn opleiding. Ik veranderde vorig schooljaar naar een compleet nieuwe opleiding, waar ik alles moest leren. Ik moest leren tekenen, schilderen. Dat lukte prima, na een hele tijd toch wel. Alleen figuurschetsen bleef een trigger. Figuurschetsen is het lichaam tekenen, zo goed mogelijk. En een hele tijd terug kreeg ik mijn rapport. Ik had voor een tekening van figuurschetsen een 8 gekregen. En daar moet ik hard voor werken. Een week later had ik weer figuurschetsen, nog steeds trots op die mooie 8. En we gingen aan het werk aan een nieuwe tekening en het wou niet direct lukken. En raad eens? Ik was teleurgesteld in mezelf, en een beetje boos. Maar na vijf minuten dacht ik gelukkig verstandig. Ik dacht aan die 8. Aan alles wat ik in een jaar had bereikt voor school, van tekenervaring, wat ik allemaal had geleerd. Ik werd trots. Ik heb er altijd voor gevochten, geknokt, gewerkt en alles meer. En ik ben er geraakt. En daar werd ik trots op. En dit gaat nu over mij, maar dit kan evengoed jouw situatie zijn. Met wat dan ook. Met een hobby, een opleiding, een nieuwe job. Een nieuwe uitdaging. Het maakt niet uit. Maar wees trots op jezelf en geef jezelf complimenten. Het hoeft niet altijd van een ander te komen. Want je verdient het om trots te zijn op jezelf, wie je ook bent.

Je maakt de wereld net iets beter voor sommige mensen, wat je dan ook doet. Dat weet ik zeker.

xxx Nikita

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s