Vier het leven ~5~ Waarom zou ik een dagboek bijhouden?

Hoi allemaal! Iets wat veel mensen vaak proberen en uiteindelijk in falen -geen zorgen, ik ben er ook vaak bij- is een dagboek bijhouden. En misschien is dit een vreemd onderwerp bij een rubriek om het leven te vieren. Toch vind ik dat niet. Een dagboek bijhouden kan je veel opleveren. Natuurlijk moet je de moeite doen om elke dag je dag te beschrijven. Maar niks in het leven komt voor niks en je moet voor dingen werken. Ik ben zelf sinds drie maanden een dagboek-schrijver. En ik moet zeggen dat ik er eigenlijk wel heel veel leuke dingen uit haal. Die dingen wil ik graag delen, want ik kan het alleen maar aanmoedigen. En het excuus ‘geen tijd’ geldt niet vandaag!

6. Dagboek bijhouden.jpg

Wat is een dagboek en hoe begin je eraan?
Misschien klinkt dit als een domme vraag, maar veel mensen weten niet hoe ze echt aan een dagboek moeten beginnen en beginnen er daardoor niet aan. Uiteindelijk kan jij je dagboek inrichten hoe jij dat wil. Ik ben iemand die dagelijks schrijft, maar sommige mensen voelen zich fijner om wekelijks te schrijven. Het is jouw dagboek, jij bent baas. Je kan ook foto’s afprinten en erbij hangen als extraatje. Het is jouw keuze! En je kan een schriftje kopen maar ook een Wordbestandje gebruiken als jij dat beter vind. Zelfs gebruik ik Penzu. Digitaal is altijd wel risicovoller, maar ik vind het fijn.

Waarom zou je een dagboek bijhouden?

1. Herinneringen later
Het eerste waar ik meestal aan denk is dat het superleuk is om als je ouder bent terug te lezen. Ik hield in mijn middelbaar een paar keer een dagboek bij, en dat faalde na weken alsnog. Maar die schriftjes heb ik allemaal nog. En ik betrapte me er onlangs nog op dat ik ze vond en ze teruglas. Zo heb ik begin de zomervakantie van vorig jaar tot ergens in oktober denk ik, mijn dagboek bijgehouden vorig jaar. Net toen ik aan mijn nieuwe opleiding begon. Het was leuk om te lezen hoe onzeker ik toen was of ik het wel juist had gedaan en te weten dat het allemaal goed is gekomen. En ook de herinneringen. In nog oudere dagboeken staan dagen beschreven die ik bij of met pepe heb doorgebracht. Het zijn mooie herinneringen om terug te lezen, al is het pijnlijkste helaas wel dat pepe niet meer leeft.

2. Het is mooi om je vooruitgang te zien
Ik verklapte het bij het vorige puntje al een beetje, toen ik schreef over mijn opleiding. Toen was het allemaal zo onzeker en was ik bang. En was ik blij met een goed cijfer voor tekeningen en was ik bang dat ik het volgende jaar niet zou halen. En als ik dat allemaal lees en kijk hoe ver ik nu sta met tekenen, word ik echt wel een beetje trots. Een beetje veel eigenlijk. Dat herinnert meteen aan de blogpost van vorige week trouwens 😉 Ook daarvoor is het dus goed. Maar wat ik nu vooral heb met mijn dagboek, is dat ik hem nu bijhoud sinds 21 januari. En toen zat ik in een vrij zwarte periode, ik was kapot. En het is zo mooi om te zien dat ik me daar door aan het vechten ben en hoe goed ik me nu voel. Dat is bemoedigend op momenten dat het toch heel eventjes misgaat. Het geeft moed en zelfvertrouwen, dat ik ook door dat dipje wel heen kom.

3. Eventjes alles van jezelf afschrijven
Een van de mooiste aspecten van een dagboek is dat je alles van jezelf afschrijft, zonder dat een ander het leest. Dit is een van de redenen waarom een dagboek vaak wordt aangeraden ook. Als je kwaad bent op iemand, kan je in je dagboek eens goed schelden op die persoon. Je kan je mening kwijt zonder dat iemand het leest. Ik weet namelijk wel hoe het voelt om na een hele lange tijd een keer je mening en gevoelens te kunnen lossen. En dat kan opluchten, je onderschat die kracht daarvan gewoon. Soms moet je iets kunnen uitpraten of opschrijven voor je verder kan.

xxx Nikita

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s